KALENDARZ IMPREZ

Piątek, 26 Maja 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Aktualności

Żywność z dostawą do domu

  • 25-05-2017

Sklep internetowy - www.sklep.podkarpackiesmaki.pl - oferujący tradycyjną, regionalną i ekologiczną żywność wytwarzaną w Podkarpackiem w ciągu dwóch miesięcy podwoił liczbę oferowanych produktów. - Mamy już ponad 100 wyrobów z różnych segmentów od 16 zakładów, zrzeszonych w Klastrze Podkarpackie Smaki - mówi Ewelina Nycz ze Stowarzyszenia „Pro Carpathia”.


Wśród 16 producentów, w większości rodzinnych firm, których wyroby są w e-sklepie, znajdziemy zakład m.in. wytwarzający susz z warzyw i owoców, czy czekolady ręcznie robione. A także oferujące tradycyjne pieczywo, zakwas żytni na żurek, wyroby mięsne w słoikach m.in. słynną kiełbasiankę, konfiturę z płatków róży w cukrze, wysokiej jakości miody, także z czekoladą. Można się tu zaopatrzyć w oleje z pierwszego tłoczenia oraz w soki owocowe, słodycze, przegryzki i herbatki owocowo-ziołowe. Coraz więcej wyrobów sygnowanych jest jako ekologiczne.

 

Producenci oferujący w e-sklepie swoje towary nie są anonimowi. Każdy zainteresowany kupnem może poczytać na stronie o zakładach, dowiedzieć się dużo i o procesie produkcji i o samych artykułach. A to ważne dla konsumentów, którzy coraz intensywniej szukają żywności dobrej jakości, która często kojarzy im się z domem i rodziną. To są smaki, do których coraz częściej wracamy i których nieustannie szukamy.

- Na stronie sklepu łatwo można dokonać zakupów. Docelowo czeka nas jeszcze stworzenie możliwości zakupów z zagranicy poprzez wersję angielskojęzyczną. Teraz też taka możliwość istnieje, ale zamówienia trzeba składać drogą mailową – dodaje Ewelina Nycz.

 

Dziesiątki wysłanych paczek mówi już sporo o preferencjach miejsc, z których pochodzą zamówienia na regionalną żywność, nie „pompowaną” i nie „wzmacnianą” chemią; taką, której proces tworzenia w dużym stopniu oparty jest o tradycję.

Do Olsztyna poszła solidna przesyłka z czekoladami z dereniem oraz… smalcem z mięsem i kapustą. Warszawa chętnie zamawia olbrzymie bochny chleba pieczonego na liściu kapusty, a także konfitury i ekologiczne soki warzywne. Do Krakowa pojechały przesyłki z wędlinami i smalcem w słoikach oraz biszkopty kresowe z Jarosławia i miód nawłociowy.

Oddzielny dział to przesyłki zagraniczne. W miejscowości Clermont-Ferrand we Francji znalazła się wielbicielka suszonych owoców, herbat ziołowych i aż… 10 słoiczków płatków róż w cukrze oraz zakwasu żytniego na żurek. Z kolei do Londynu wysłana została paka dla smakosza precli rzeszowskich i czekolad z suszonymi owocami.

- Po rodzajach zamówienia i nazwiskach adresatów widzimy, że Polacy za granicą tęsknią za prawdziwie polskimi smakami, które kojarzą się im z domem, bliskością i rodziną. Pamięcią smaków, do których wracają i których nieustannie szukają – mówi Ewelina Nycz.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION