Aktualności

Wielkanocna tradycja w zamkowych murach

  • 03-04-2015
Babka wielkanocna fot. Tadeusz Poźniak
Babka wielkanocna fot. Tadeusz...
Sarna nadziewana śliwkami fot. Tadeusz Poźniak
Sarna nadziewana śliwkami fot....
Gęś nadziewana cielęciną fot. Tadeusz Poźniak
Gęś nadziewana cielęciną fot....
Zamek w Krasiczynie to perła renesansu w Polsce, jedna z najbardziej fascynujących ze względu na historię i stan zachowania - mimo wojennych zniszczeń – fortalicjum i rezydencji czasów I Rzeczpospolitej. Tradycję dawnych rodów magnackich – w tym wypadku Sapiehów – kontynuuje Fundacja PRO ARTE ET HISTORIA (ustanowiona przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A.) zarządzając i Krasiczynem i zamkiem w Baranowie Sandomierskim. Oprócz dbania o stan zabytku pracuje ona także nad właściwym wizerunkiem tego miejsca. Jedna z pierwszych odsłon dotyczy kuchni serwowanej w restauracji Zamkowa.
Kuchnia staropolska znana jest z wystawności i przywiązania do tradycji. Mogliśmy podejrzeć – i posmakować - jej specjały przygotowane przez Agatę Kubik i Maciej Gołdyna, szefów kuchni Restauracji Zamkowej w Krasiczynie. Na wielkanocnym stole nie mogło zabraknąć miejsca na własnego wyrobu galarety, pasztety, szynki dziczyznę mazurki, i to nie byle jakim stole bo w siedzibie rodowej Sapiehów.
W każdą Wielką Sobotę o godz. 12.00 odbywa się święcenie pokarmów na dziedzińcu zamku. W tym roku także można zostać uczestnikiem tego rytuału.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION