Wielkanocna tradycja w zamkowych murach
Babka wielkanocna fot. Tadeusz...
Sarna nadziewana śliwkami fot....
Gęś nadziewana cielęciną fot....
Zamek w Krasiczynie to perła renesansu w Polsce, jedna z najbardziej fascynujących ze względu na historię i stan zachowania - mimo wojennych zniszczeń – fortalicjum i rezydencji czasów I Rzeczpospolitej. Tradycję dawnych rodów magnackich – w tym wypadku Sapiehów – kontynuuje Fundacja PRO ARTE ET HISTORIA (ustanowiona przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A.) zarządzając i Krasiczynem i zamkiem w Baranowie Sandomierskim. Oprócz dbania o stan zabytku pracuje ona także nad właściwym wizerunkiem tego miejsca. Jedna z pierwszych odsłon dotyczy kuchni serwowanej w restauracji Zamkowa.
Kuchnia staropolska znana jest z wystawności i przywiązania do tradycji. Mogliśmy podejrzeć – i posmakować - jej specjały przygotowane przez Agatę Kubik i Maciej Gołdyna, szefów kuchni Restauracji Zamkowej w Krasiczynie. Na wielkanocnym stole nie mogło zabraknąć miejsca na własnego wyrobu galarety, pasztety, szynki dziczyznę mazurki, i to nie byle jakim stole bo w siedzibie rodowej Sapiehów.
W każdą Wielką Sobotę o godz. 12.00 odbywa się święcenie pokarmów na dziedzińcu zamku. W tym roku także można zostać uczestnikiem tego rytuału.