Aktualności

VIII Festiwal Podkarpackie Smaki za nami

  • 16-06-2014
Róża ucierana podkarpacka
Róża ucierana podkarpacka
Ser wołoski z Królika Polskiego
Ser wołoski z Królika Polskiego
Kaczka z pieca Agnieszki Smalisz z Pysznicy
Kaczka z pieca Agnieszki Smalisz z...
Żydowski czulent przygotowany przez Karczmę Pod Semaforem z Bachórza
Żydowski czulent przygotowany...
Firma Sołtys z Mielca serwowała smaczne pierogi
Firma Sołtys z Mielca serwowała...
22 wyroby kulinarne już wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych oraz 130 pretendujące dania i napitki zostały poddane ocenie podczas niedzielnych VIII Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie.

W kategorii „Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych” jury nagrodziło pierwszą lokatą różę ucieraną podkarpacką z Gospodarstwa Agroturystycznego „Lotnia” Anny Wójcickiej z miejscowości Górki. Ser Kornaka w zalewie ziołowej z KGW w Nockowej zajął drugie miejsce, a serwatka Wielkanocną Handzlowska firmowana przez Małgorzatę Magryś z Handzlówki - trzecią.
Z kolei do segmentu konkursu „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego” czyli ubiegających się o wpis na Listę Ministra Rozwoju Wsi i Gospodarki Rolnej zgłoszono 130 różnych potraw, dań, wyrobów, alkoholi w dziesięciu kategoriach. Nagrodzono 10 z nich wyróżniających się walorami smakowymi i zdrowotnymi, technologią produkcji, a także wyraźną lokalną lub regionalną tradycją. Pierwsze miejsce zajęli:
- w kategorii „Sery i inne produkty mleczne” ser wołoski z Gospodarstwa Rolnego Kazimiery Smoleń z Królika Polskiego,
- w kategorii „Mięso świeże oraz produkty mięsne” - kaczka z pieca Agnieszki Smalisz z Pysznicy,
- w kategorii „Produkty rybołówstwa w tym ryby” - karasiowe pulpety Anny Kumięgi z Koziarni,
- w kategorii „Nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i inne) - dżem z zielonych pomidorów KGW z Nowej Wsi,
- w kategorii „Wyroby piekarnicze” chleb wiejski z czarnuszką Wiesława Kobiernika z Wólki Sokołowskiej,
- w kategorii „Miody” miód pszczeli z pyłkiem z pasiek Jana Sebzdy z Soniny,
- w kategorii „Gotowe dania i potrawy” ex aequo: kogucik z kurką pod chlebową chmurką dzieło Heleny Idzik z miejscowości Przędzel oraz luloki Ewy Giełdon z Wolicy Piaskowej.
- w kategorii „Napoje alkoholowe i bez alkoholowe” sok z pokrzywy konserwowany miodem z Gospodarstwa Ekoturystycznego EkoChatka z Błędowej Tyczyńskiej oraz nalewka z mięty „Miętówka” z KGW Przędzelanki z miejscowości Przędzel.
W kategoriach „Oleje i tłuszcze” oraz „Inne produkty” nagród nie przyznano.

fot. Adam Cyło
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION